Verse witte meikaas

De verse meikaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en kan na 1 dag al gegeten worden. De witte meikaas wordt gemaakt van verse melk van roodbonte koeien en licht geperst in een kaasdoek in het vat. Deze kaas kan het hele jaar door worden gemaakt en is dus niet te vergelijken met de boeren meikaas, die gemaakt wordt van melk van koeien die na het winterseizoen in de wei gaan. De witte meikaas is een licht gezouten ronde platte kaas met een frisse romige smaak, wat enigszins te vergelijken is met de Italiaanse Mozzarella. De productie wordt op een geheel natuurlijke manier gemaakt met microbieel stremsel waardoor de kaas vegetarisch is. Microbieel stremsel wordt van paddenstoelen gemaakt. De andere boerenkazen worden met lebstremsel geproduceerd. De witte meikaas kan volledig volgens de Joodse spijswetten worden gemaakt. De kaas wordt dan onder rabbinaal toezicht vervaardigd en dit volledig koosjer product is vooral populaire in Amsterdam.

Waar wordt de meikaas gemaakt?

De verse meikaas wordt vanaf 1 januari geproduceerd op Kaasboerderij De Wit in Harmelen. Dirk Eikelenboom en zijn familie hebben jaren deze productie verzorgd, maar door emigratie naar Frankrijk heeft Dirk zijn kennis en kunde overgedragen aan Anneke en Jan de Wit. Zij maken de witte meikaas zoals Dirk zijn ambachtelijke meikaas maakte. Naast de witte meikaas maken Jan en Anneke al jaren, van generatie op generatie, heerlijke boerenkaas.

Hoe bewaar je de verse meikaas?

De kaas wordt na een dag vacuĆ¼m getrokken waardoor de kaas 3 weken houdbaar is. De beste temperatuur om het te bewaren is 5 graden. Na het openen van de verpakking is het verstandig de kaas binnen drie dagen te consumeren.

Kaas om op te eten

"Kaas uit het vuistje" De witte meikaas is het lekkerst als het enige dagen eerder gemaakt is. Het zout is dan goed door de kaas getrokken en geeft een lekker hartige smaak. Bekend is dat witte kaas zich vaak leent voor uiteenlopende gerechten. Te denken valt aan pizza, dan zal de kaas enigszins smelten, maar geen draden geven, salades, broodjes gezond, sandwich en borrelhapjes.

Waar is de verse meikaas te koop?

Verse meikaas is een echt Amsterdams kaasje. Dit heeft te maken met de grote Joodse gemeenschap in Amsterdam, waar de meikaas erg populair is. Bijna alle kaasspeciaalzaken en dagmarkten verkopen verse meikaas. Natuurlijk kan de kaas ook gekocht worden op de kaasboerderij De Wit waar de kaas vervaardigd wordt. Mochten er speciale aanvragen zijn dan is het handig om contact op te nemen met de makers Jan en Anneke de Wit.